Waarom is Fiber belangrijk in voedsel?

Het staat bekend om het verbeteren van de regelmaat en het helpen verminderen van cholesterol. Maar voedingsvezels spelen ook andere belangrijke functies die u kunnen verrassen, en helpen alles van huid tot galblaas, hart en immuniteit.

Er is een ingrediënt dat bij elke maaltijd hoort. Het is niet nodig om naar een speciale winkel te gaan om het te vinden: de natuur heeft het al zorgvuldig verpakt in een overvloed aan groenten, peulvruchten, fruit en noten. Het speciale ingrediënt “Fiber”.

Er is geen grote verrassing. We weten al tientallen jaren dat vezelrijk voedsel goed voor ons is. Veel deskundigen hebben opgemerkt dat mensen uit andere culturen hun traditionele dieet verlaten en westerse eetgewoonten aannemen (die worden gedomineerd door bewerkte voedingsmiddelen die veel minder vezels bevatten en suiker bevatten), waardoor ze vatbaar worden voor gewichtstoename en veel ziekten.

Ondertussen heeft een stortvloed aan onderzoeken aangetoond dat voedingsmiddelen rijk aan vezels wonderen in het lichaam produceren, bloedsuikerspiegel reguleren, het risico op coronaire hartziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, zwaarlijvigheid, borstkanker, verminderen darmkanker en gastro-intestinale stoornissen zoals reflux, darmzweren, prikkelbare darm en diverticulitis (ontsteking van abnormale buidels in de dikke darm of dikke darm) en bevordert ook het gewichtsverlies.

Tegenwoordig gebruiken wetenschappers echter nieuwe hulpmiddelen om meer inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop glasvezel interageert met de basissystemen van ons lichaam. Een deel van dit nieuwe werk laat zien dat vezels een essentiële rol spelen in een weinig bekend (en kritisch belangrijk) systeem in ons lichaam dat ‘enterohepatische circulatie’ wordt genoemd. Het is Latijn omdat het gerelateerd is aan de ingewanden, of de darm; De lever is Latijn omdat het tot de lever behoort. Dit systeem, dat de sleutelfunctie heeft om alle vetoplosbare afvalstoffen uit de bloedbaan te elimineren, reguleert de progressie van gal, van de lever naar de dunne darm en omgekeerd.

Als we niet genoeg oplosbare vezels eten, wordt onze gal in plaats van te worden verdreven uit het lichaam en vervolgens vervangen door verse gal geproduceerd door de lever, herhaaldelijk gerecirculeerd in ons systeem. In het proces wordt het meer geconcentreerd met toxinen, wat op zijn beurt kan leiden tot allerlei ontstekingsziekten zoals galblaasaandoeningen, darmontsteking en zelfs huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

Kort gezegd, een dieet met weinig vezels kan bijdragen tot hoge niveaus van toxiciteit in het hele lichaam,

Wanneer we geen vezels eten, worden de gifstoffen die we via onze darmen moeten verwijderen, opnieuw opgenomen in de bloedbaan en dat kan veel problemen veroorzaken. Helaas is de westerse geneeskunde giftig blind, zegt hij. In de westerse medische wereld betekent toxiciteit een acuut probleem, zoals de toxiciteit van alcohol of iemand die te veel pillen heeft ingenomen. Deze meer diffuse toxiciteit waarover ik spreek, wordt in de westerse medische wereld nauwelijks erkend. En het uiteindelijke effect van al deze toxiciteit is ontsteking, praktisch iedereen is vandaag ontstoken, wat verschillende organen op veel verschillende manieren nadelig beïnvloedt.

Recent onderzoek heeft zich ook gericht op hoe vezels het immuunsysteem vergroten. Het blijkt dat een breed scala aan vezelafhankelijke processen de sleutel zijn tot het handhaven van onze weerstand tegen zowel infecties als ziekten gerelateerd aan het immuunsysteem zoals kanker. Weinigen van ons begrijpen echter de mechanismen waarmee voedingsvezels werken, en waarom onze vitaliteit, niet alleen onze regelmaat, zo veel lijdt wanneer onze vezelinname ontoereikend is.

Meer vezels, alsjeblieft!

De aanbevelingen voor dagelijks vezelgebruik liggen tussen 20 en 40 gram, maar volgens sommige schattingen eet het gemiddelde slechts 8 gram. Maar we hebben niet alleen meer vezels nodig, zeggen experts: we hebben de hele dag door meer vezels nodig in kleine maaltijden en snacks. Als je al je vezels in een portie hebt, handel dan alleen met het voedsel dat je eet, niet met het voedsel dat je uren later eet. Als u wilt dat de vezels uw bloedsuikerspiegel de hele dag reguleren, moet u het de hele dag eten.

In werkelijkheid zijn hele voedingsmiddelen de beste bron van vezels. Bonen, in het bijzonder, zijn de rijkste bron van oplosbare vezels die we hebben. Maar als je de bonen beu bent, wordt gesuggereerd om 2 theelepels psylliumschilpoeder (voor diegenen die niet allergisch zijn voor psylliumschil) te vervangen in een glas water voor een of meer van deze porties. Hier zijn enkele andere goede bronnen van vezels:

Oplosbare vezels: gedroogde bonen, linzen, haverzemelen, haver, rijstzemelen, gerst, citrusvruchten, aardbeien en appelpulp.

Onoplosbare vezels: volle granen (inclusief tarwe, rogge, rijst, gerst en de meeste andere granen), kool, bieten, wortel, spruitjes, rapen, bloemkool en appelschillen.

Prebiotische vezels: peulvruchten, tarwe, gerst, aardappelen, rijst, bananen, artisjokken, uien en knoflook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *